Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σχολικός Περίπατος 20/11/12




Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 1912. Ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄ και ο διάδοχος Κωνσταντίνος έφιπποι προ του Λευκού Πύργου. Η είσοδος του Γεωργίου επισφραγίζει και συμβολικά την απελευθέρωση της πόλης χάρις στους αγώνες των Ελλήνων, την πολιτική ιδιοφυΐα του Ελευθερίου Βενιζέλου και το θάρρος του Κωνσταντίνου. Τότε, πριν από 100 χρόνια, όταν η Ελλάδα είχει ξεπεράσει το άγος του 1897, ανέπτυσσε την οικονομία της και ήταν ενωμένη και έτοιμη ηθικά, υλικά και πολιτικά για να λυτρώσει τη Μακεδονία και την Ηπειρο από τον οθωμανικό ζυγό και τη βουλγαρική επιβουλή.


ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα και μέχρι τον 5ο αιώνα λειτούργησε ως το διοικητικό κέντρο της πόλης. Αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές το 1962, ενώ οι εργασίες ανάδειξης ξεκίνησαν το 1989. Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές του χώρου, τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία της Αγοράς, σε συνδυασμό με τη διαχρονική πορεία της πόλης.
Η Ρωμαϊκή της Αγορά στη Θεσσαλονίκη είναι τετράπλευρη, ήταν παλαιότερα μεγαλύτερη και στην ουσία ήταν μια μεγάλη κεντρική πλατεία με μεγάλες κιονοστοιχίες, που φιλοξενούσε το Ωδείο, ένα χώρο θεαμάτων, αρχείο, νομισματοκοπείο, λουτρό, μαγαζιά και μεγάλες στοές από τις οποίες η καλύτερα σωζόμενη είναι η «κρυπτή στοά» (cryptoporticus), η οποία δεν ήταν καθόλου κρυφή κατά την ίδρυσή της.
Νότια της Αγοράς διερχόταν η Εγνατία, η βασιλική οδός. Η Αγορά είχε τη δική της περίφραξη και με αυτή συναρτάται ένα μοναδικό μνημείο που από τον 19ο αιώνα, φυλάσσεται στο Λούβρο και λεγόταν από τους κατοίκους «Ινκαντάδας», δηλαδή «οι μαγεμένες». Νοτιότερα, πάνω από την εξέδρα, υπάρχουν τα Λουτρά Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ) οθωμανικών χρόνων του 15ου αιώνα, που έχουν αποκατασταθεί. Στην άλλη γωνία της πλατείας, τη νοτιοδυτική, βρίσκεται η θαυμάσια Παναγία των Χαλκέων.
Από την Αρχαία Αγορά ξεκινούν περίπατοι προς όλα τα σημεία της πόλης. Βρισκόμαστε στον κεντρικό άξονα του ιστορικού κέντρου και σε ίση απόσταση από όλα τα όριά του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου